ÖRVÉNYES

TOP-1.2.1-16-VE1-2021-00043


tábla

Kedvezményezett neve: Örvényes Község Önkormányzata

Projekt címe: Aktív turisztikai fejlesztés Örvényesen- stég, sétány és pihenőhely kialakítása

Projekt azonosítószám: TOP-1.2.1-16-VE1-2021-00043

Az „Aktív turisztikai fejlesztés Örvényesen – stég, sétány és pihenőhely kialakítása” című projekt fő elemét a biztonságos horgászturisztikai kikötőstég és egy panorámasétány adja. A Balaton északi partjának egyik legszebb látképet nyújtó szakasza az örvényesi öböl, amelyet a Tihanyi-félsziget foglal keretbe. A népszerű strand közvetlen szomszédságában található vízparti területen megvalósított komplex turisztikai fejlesztés növeli a település turisztikai kínálatát és a szabadidős vízi közlekedés biztonságát.  A fejlesztés a szezonalitás hatását csökkentve 4 évszakban elérhető attrakciót kínál széles célcsoport számára.

Horgászturisztikai kikötőstég: Az örvényesi öbölben a horgászok számára biztonságos kikötőhelyként szolgáló, a Balaton partjára merőleges, stég típusú horgászkikötőhely épül, amely nem csak a vízen töltött szabadidős tevékenységek kiindulópontjaként funkcionál, hanem ez a stég közforgalmi kikötőként működve lehetőséget nyújt viharjelzés esetén a vízen tartózkodók számára, hogy azonnal elhagyják a tó nyílt vízfelszínét, ezzel nagyban megnövelve a szabadidős vízi közlekedés biztonságát a Balatonon. A fejlesztés a turisták számára ingyenesen és az év bármely napján elérhető, horgászturisták és a vízparthoz érkezők is szabadon megközelíthetik.

Horgászturisztikai fejlesztés: A strandot keletről határoló, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett területei közé tartozó, összefüggő természetes élőhelyet jelentő nádasba benyúló, horgászati célú bejáró megszűnik, és a kikötő, illetve a Balaton megközelítését biztosító stég fejlesztése a strand keleti oldalán, a beruházással érintett területen valósul meg. Így a helyszínre érkező horgászok széles és biztonságos, az Európai Unió szabványainak megfelelő, az idősebb korú horgászok számára is kényelmesen használható, 150 centiméter széles stégen juthatnak el a csónakjaikhoz. A fejlesztéssel a térségi és a helyi gazdaságot is fejlesztjük (5.1 megyei prioritástengely).

A vízimentés feltételeit a stégeken egy dedikált szakasz kijelölése és a szüksége eszközök kihelyezése biztosítja.

Akadálymentes sétány kialakítása panoráma-ponttal: A területen élő mocsári csorbóka (Sonchus palustris) védett növény élőhelyét tiszteletben tartó fejlesztés új turisztikai attrakcióként szolgáló, egy lábakon álló, gyönyörű kilátást és fotó-pontot kínáló sétány jön létre a fejlesztés keretein belül. A panoráma-sétány az egyik irányból kerekesszékes látogatók számára is megközelíthető, így az esélyegyenlőség jegyében is társadalmi hasznosítással bír az új élményelem.

A sétányon elérhető lesz turisztikai információpont, szelektív hulladéktároló, továbbá az élővilágra és kapcsolódó nevezetességekre vonatkozó ismertetőtáblák. A szabadidőpark pihenőpadokkal, szabadtéri asztalokkal, szelektív hulladéktárolókkal, illetve ezek környezetében az élővilágra vonatkozó interaktív táblákkal várja a látogatókat. A fejlesztés horgászturizmus témájú részéhez kapcsolódva a Balaton halairól, a védett fajok fontosságáról és a halászat ősi mesterségével kapcsolatos érdekességekről szólnak a tematikus ismeretterjesztő táblák, melyek tartalma a táblán feltüntetett QR-kód segítségével online is elérhető, a vakok és gyengén látók számára rendelkezésre álló, lejátszható hanganyag formában is.