Aktív turisztikai fejlesztés Örvényesen – stég, sétány és pihenőhely kialakítása

Ö S S Z E F O G L A L Ó

Örvényes Község Önkormányzata által megvalósuló Aktív turisztikai fejlesztés Örvényesen – stég, sétány és pihenőhely kialakítása” című nyertes projektről

 

Örvényes Község Önkormányzatának a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” tárgyú felhívásra benyújtott „Aktív turisztikai fejlesztés Örvényesen – stég, sétány és pihenőhely kialakítása” című nyertes projektjének fő elemét a biztonságos horgászturisztikai kikötőstég és egy panorámasétány adja. A szabadstrand nyugati oldalán található vízparti területen megvalósított, a védett természeti értékeket nem veszélyeztető fejlesztés növeli a település turisztikai kínálatát és a szabadidős vízi közlekedés biztonságát.

Az örvényesi öbölben a horgászok számára biztonságos kikötőhelyként szolgáló, a Balaton partjára merőleges, cölöpözött parti móló épül, amelynek rendeltetése a nyílt víz megközelítésének biztosítása, mivel Örvényes községhez tartozó partszakaszon, a strand előtti részt kivéve, nincsen szabad kilátást biztosító, növényzetmentes part. A megépülő stég nem csak a vízen töltött szabadidős tevékenységek kiindulópontjaként funkcionál majd, hanem közforgalmi kikötőként működve lehetőséget nyújt viharjelzés esetén a vízen tartózkodók számára, hogy azonnal elhagyják a tó nyílt vízfelszínét, ezzel nagyban megnövelve a szabadidős vízi közlekedés biztonságát a Balatonon. A vízimentés feltételeit a stégen egy dedikált szakasz és vízimentő eszközök biztosítják majd. A fejlesztés a turisták számára ingyenesen és az év bármely napján elérhető lesz, horgászturisták és a vízparthoz érkezők is szabadon megközelíthetik.

kép

A Grassó apát utcától a Balatonig kiépítésre kerülő, szintén egész évben látogatható akadálymentes sétány panorámaponttal és tanösvénnyel a pihenésen kívül a területen kialakult élővilág bemutatását lesz hivatott szolgálni.

A szabadidőpark pihenőpadokkal, szabadtéri asztalokkal, szelektív hulladéktárolókkal, illetve ezek környezetében az élővilágra vonatkozó ismertetőtáblákkal, interaktív táblákkal, a gyepre helyezhető háttámlákkal, kerékpártárolóval várja a látogatókat. A tanösvény a nádasban fellelhető védett Mocsári csorbóka élőhelyének bemutatását szolgálja 3 információs tábla elhelyezésével.

Kép