ÖRVÉNYES

/** * The sidebar containing the main widget area. * * If no active widgets in sidebar, let's hide it completely. * * @package WordPress * @subpackage Twenty_Twelve * @since Twenty Twelve 1.0 */ ?>

Címer, zászló


cimer1Címerünk Álló, vágott és felül hasított pajzs. Első vörös mezejében négy vízszintes ezüst pólya. Második ezüst mezőben vörös színű görög kereszt; alsó kék részében, a vágási vonalból lefele kinövő aranyozott malomkerék látható három küllővel és öt lapáttal, melyek közül a szélsők félig láthatóak. Az első mező négy sávja a település régi, Árpád-kori múltjára utal. A második – a kereszt motívum -, az 1772-ben történt betelepülésnek állít emléket. Grasso apát a jelzett évben, a mai Németország Rheinland-Pfalz tartományból hívott be németajkú lakosokat. Az ezüst mezőben vörös görög kereszt ennek a tartománynak az egyik (első) címermotívuma. A harmadik jelkép, a malomkerék, mely a faluban már a XIII. századtól álló és működő malmokra utaló jel. A hajdan három működő vízimalomból egy még ma is üzemel mint a környék nevezetes műemléke.

orvenyes-zaszloZászlónk A község zászlója 3:2 oldalirányú, fekvő téglalap alakú zászlólap, vízszintesen és felezve osztva, felül kék, alul sárga színnel. Közepére a község címere van varrva és hímezve. A címer és a zászló felszentelésére helyben 2000. június 11-én került sor ökonomikus szertartás keretében.